Yerel Yönetime Bakış Açısı
Geçtiğimiz ay kamuoyunu uzunca süre meşgul eden Ankara’daki Togo ikiz kuleleri belediyelerdeki rantın paylaşımında açığa çıkarttı 25 yıla yakın Ankara belediyesini yönetenlerin belli kesimlere aktardığı ranttan dolayı hiç müteahhitlerin diline düşmedi sadece. Bülent Arınç’la yaşanan meşhur parsel parsel sattın polemiği ve görevden istifa ettirilmeyi saymazsak, Yerel yönetimlerin üzerimizde yaratmış olduğu yanlış algıyı açığa çıkartmak için Ankara vakasını ele alarak esas konuya değinmek istedim.
Yerel yönetim yerelde halkın ortak ihtiyaçlarının karşılamak için kurulmuş olan demokratik bir kamu yönetim kurumudur. Bu cümleden yola çıkacak olursak belediyelerin asli görevleri arasında neler vara bakalım. Belediyenin öncelikleri imar, ulaşım, su, kanalizasyon , alt yapı, çevre sağlığı , çevre temizliği, zabıta, itfaiye, acil yardım kurtarma ve ambulans, şehir içi trafik, park ve bahçeler, kültür sanat, gençlik ve spor, sosyal hizmetler, kadın ve çocuklar için koruma evleri açma meslek ve beceri kazandırma, ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi gibi işleri var iken.
Kamuoyunda oluşan algı ise belediyeyi istihdam alanı görme, belediyeye partili yerleştirme ( liyakate bakmadan ) kaçak bina yapan yandaşa göz yuman, maddi rant oluşturma gibi tüm olumsuzlukları belediyenin göreviymiş gibi görmekten vazgeçmeliyiz. Belediyeler Halktan yana eşit sosyal belediyecilik yaptıklarında zaten her kesim bu imkanlardan faydalanmış olacak. Kentlerde vizyon sahibi başkanlar eserler bırakarak gelecekte yaşanabilir bir kenti yaratarak kendilerinden bahsettirirler. Yukarıda örnek olarak değerlendirmesi yapılan belediyede üstü örtülen yasa dışılığı cesurca açığa çıkaran Ankara belediye başkanı Sayın Mansur Yavaş’ı da tebrik etmek gerekir. Halktan yana cesurca kararlar almak dileğiyle.
Dostça kalın.