BAŞYAZAR - Özcan Vural


Ekmek kuyruğu .!!! 

Ekmek kuyruğu .!!! 


Ekmek kuyruğu .!!! 

 

Savaş yok, kıtlık yok, millet ekmek sırasında…

Hadi çıkıp biri bu durumu açıklasa ya…

Ankara da ki ekmek kuyruğunu görünce saymaya başladım…

Resim de Yaklaşık 130'dan fazla insan 75 kuruşa

ucuz ekmek alabilmek için dizilmişlerdi…

Soğukta, yağmur altında…

Sadece Ankara mı ? Türkiye'nin hemen her yerinde

bu durum yaygınlaşıyor.

Yakında hayatımızın bir parçası olarak gereceğiz.

“Siz bilmezsiniz, eskiden de kuyruk vardı” .derler.

Ben bunu yaşadım ,Tamam vardı ama savaş vardı savaş,

Avrupa da 20 milyon kişi ölürken .

biz siyah ekmek yiyerek kurtardık. Bir kişi bile ölmedi.

Ailenin ekmeğini fırından fişlerle ben alırdım.

İki siyah ekmek. Hatırladığım bizlere yetiyordu.

Oysa ne 1994 krizinde, ne de 2001 krizinde

böyle bir duruma şahit olmamıştı kimse…  

Benim asıl merakım, o insanlar neden ekmek sırasında

olduklarını düşünmüşler midir? Nerede. !!!

Zaten akılları olsaydı bu duruma düşülmezdi.

Aslında yedikçe acıktıran dünyadaki tek ekmek,

bizim beyaz ekmektir.  Çünkü…Ben yaşadım ,

Ben ve ailem senelerdir siyah ekmek

– Çavdar – Tam buğday ekmeği yeriz. 

Mis gibi ekmeklerimiz vardı bizim, tahıllı,

çavdar, yulaf, esmerdi. Halis muhlis Anadolu ekmekleriydi.

Maya hazır alınmazdı, ekşi maya  üretilirdi, organikti, doğaldı.

Taa ki 1948 yılına kadar, böyleydi. Amerikalılar ;

Dolar verdiler. Süttozu verdiler. Bisküvi verdiler.

Margarin verdiler. Pirinç verdiler.

Hepsinden önemlisi, endüstriyel beyaz un verdiler.

“Beyaz ekmek yapın” dediler.

Beyaz ekmek bu gariban topluma “kalite” göstergesi

olarak sunuldu, zenginlik göstergesi, sunuldu,

kıçında don olmayanlar bile beyaz ekmek yiyerek

kendisini “sosyete”de hissediyordu. 

Yarabbi derdim, biz bu harbe girmedik, kanımız dökülmedi,

nasıl oluyor da hâlâ simsiyah ekmek yiyoruz?

Halbuki…Beyaz ekmek  Koftu, vitamin yoktu, mineral yoktu,

bünyeyi bozuyordu, hastalıklara yol açıyordu ama,

sayın ahalimizin bundan haberi yoktu. ( Hekim olarak yazıyorum )

Hatta, daha da beyaz görünsün diye, daha lezzetli,

daha kıvamlı olsun diye 10'dan fazla kimyasal ilave ediliyordu

ama, sayın ahalimizin umurunda bile değildi,

beyazsa, iyiydi, en beyaz, en iyiydi. 

Türk halkı, uyuşturucu bağımlısı gibi, beyaz ekmek bağımlısı yapıldı.

Neden herhangi bir bakkaldan  bu fiyata alamıyorum diye

içlerinden geçirmişler midir?

Bunun devlet ile veya vatanseverlikle alakası olmadığını,

sebebinin kötü yönetim nedeniyle

fakirleşme olduğunu kavramışlar mıdır?

Bu durumu savunanların aslında kendi çıkarları

için konuştuklarını anlamışlar mıdır?

Bir anda Türkiye'ye para yağmayacağına göre

bu iş daha da kötüye gidecek.

Bu şartlar altında İktidarın yapabileceği tek şey hamaset…

Ekmek kuyrukları Türkiye Cumhuriyeti tarihinin

en acıklı manzaralarından biridir.

80 sene sonra yeniden hortladı. Fişler yakında dağıtılır.