Reyhan Çorum

Tarih: 13.05.2022 00:51

ÇARŞI ESNAFLARINDAN DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ NURETTİN ÖZEL

Facebook Twitter Linked-in

ÇARŞI ESNAFLARINDAN DEĞERLİ BÜYÜĞÜMÜZ NURETTİN ÖZEL

Rahmetli Nurettin Özel’in kızı Lale Dağ’ın evine konuk olduk bugün. Dağ ailesinin gelini, Özer ailesinin kızı Lale Hanım. Her iki aile de Gemlik’in eski ve sayılan ailelerinden.

Babamın çok yakın arkadaşı Nurettin amcamızı, Lale Hanım anlatıyor.

Bizleri evinde misafir etti, çok teşekkür ediyorum. Onunla Dağ ailesini de konuştuk. Onu da başka bir yazımızda paylaşacağım. Lale Hanım ayrıca derneğimizin yönetim kurulu üyesidir.

Dedem Faiz ve babaannem Zehra, Küçük Kumla köyünden. Zehra ninenin ilk eşi Çanakkale gazisi, ilk çocuğuna hamileymiş eşini kaybettiğinde. Mehmet Ertürk isminde bir oğlu oluyor ve sonrasında Babaannemiz Faiz Efendi ile evleniyor. Her ikisi de Kumla’da doğmuşlar. Savaşın acılarını çekmişler, kurtuluşu Selimiye kışlasına giderek bulmuşlar. Yaşananlar ortak. İki yıl kadar sonra döndüklerinde tekrar köylerine geliyorlar. Evleri Abdullah Dede’nin tam karşısında, zaten soyları da onun soyundan geliyor.

Kemal-Ruhi-Sevim Çavdar ve Nurettin Özer isminde 4 çocukları var. Daha sonra Gemlik’e ilk önce Kayıkhaneye geliyorlar ama sonrasında Atatürk İlkokulunun çaprazında bir eve yerleşiyorlar. Çarşı meydanında bir bakkaliye dükkânı açıyor babam önce. Şarküteri gibi. Aktar Şemsettin ile Erçeklerin yanı.

Nurettin Beyin eşi Yücel Hanım teyze de bizimleydi. Onu da kendisinden dinleyelim.

Annem Vodina’dan gelmiş, dedem Büyük Kumlalı. Anne Saniye, babamı Hafız Mehmet diye tanırlar. Kumlada hiç oturmamışlar. Bir oğlan üç kızları oluyor. Babam Balıkpazarı’nda kahveciydi, hemen 1 caddeye bakan köşe kahve onundu. Herkes kahveci Hafız diye bilir. Kuran okurdu.

Ben 1939 doğumluyum. Eşim Nurettin 1926 doğumluydu, aramızda 12 yaş fark vardı. 16 yaşımdayken köy düğünü ile evlendim. Kayınvalidemin yanına gelin gittim. Jale-Lale- Hale ismini verdiğimiz üç kızımız oldu. Eşimin lakabı hocaydı. Kabataş’ta okumuş, öğrenimine Bursa Erkek Lisesinde devam etmiş.

Düğünler nasıl olurdu?

1 gece önce kına olurdu. Erkek kınası yaparlardı. İçkili olur, sabah tekrar başlarlardı. Balıkpazarında Ardaların evindeki taşlık büyük olduğu için genelde kınalar orada yapılırdı.

Bir müddet eşimin ailesi ile beraber oturduk, sonra kaynım askere gitti. O askerden gelince bizi ayırdılar, küçük oğullarını evlendirdiler. İkbal Hanım teyzenin evini tuttular.

Babamın evi vardı (Balıkpazarı 2. Caddenin sonu, Şok Marketin karşısı) biz bu eve geçtik.

Eşim ticaret yapıyordu, 1970 yıllarında ticareti bıraktı. Zeytinliklerin bakımı ile uğraştı. Maddi manevi elinde ne varsa zeytinliklerine yatırırdı. Meyve ağaçlarımız çoktu, aşılama yapardı.

Çok aktif biriydi, Adalet Partisi Belediye meclis üyeliği yaptı, Emin Dalkıran dönemiydi. Çiller zamanında siyaseti bıraktı. Esnaf Sanatkârlar kurucu Murakıbe üyesiydi, başkan vekilliği yaptı. Marmarabirlik’te yine kurucu üyeydi.

Nasıl biriydi?

Kendine has özellikleri vardı. Çok kuralcı, prensip sahibiydi. İyi bir hatipti, sohbeti çok severdi. Alkolü ölçülü içerdi, çay bardağıydı kadehi, sofra düzenine dikkat ederdi. Taşkınlık sevmezdi. Ramazanda orucunu tutar alkol almazdı. Akşamüzerleri pide yaptırmaya giderdi.

Ateş isminde bir köpeği vardı. Avcılığa meraklıydı. 2004 yılında kalp yetersizliğinden vefat etti. Ben yine eşimle oturduğumuz evde yaşıyorum. Kızlarım ve ben onu çok özlüyoruz.

Emin Bora Nurettin Özel’i anlatıyor

Bir dostu kaybettik, kendisini 1940 yılından beri tanırım. Ben ortaokulun ikinci sınıfındayken o üçüncü sınıftaydı. Okul bittikten sonra o kendi işyerinde, ben de Sunğipek fabrikasında çalışmaya başladık.  Onların çarşıda bir bakkal dükkânları vardı, ekseri orada bulunurdu. 1940'lı yıllarda şimdiki Krom Sokak tarafında bir meyve bahçeleri vardı, okul bitirme sınavlarında ders çalışma bahanesi ile giderken oradan geçer meyve yer ve sonra da kendisine söylerdik.

Onu kaybettiğimizi salı günü 23.11.2004’de Orhaniye Mahallesi muhtarından öğrendim. Konuşmamız sırasında “Dün Kumla’ya cenaze götürdük, şiddetli yağmur vardı, götürdüğümüz cenaze Nurettin Özel’di” deyince donup kaldım. Yeniler onu pek tanımazlar ama eski Gemlikliler ve arkadaşları onu Faizin Nurettin olarak tanırlar.

Nurettin Özel kendi halinde, kimsenin etlisine sütlüsüne karışmayan ve faydalı olabilmek için çalışan bir kimseydi. Kendisi ile Demokrat Parti'de, Adalet partisinde ve Belediye Meclis üyesi olarak çalıştım. Nurettin Özel'in en büyük özelliklerinden birisi de Avcı olmasıydı. Şevket Taşkın'la Avcı olarak dağı taşı dolaşırlardı. Yanılmıyorsam 1975 yılında avdan dönmüştü dükkânın önünde “Bora Haydariye’de çok güzel sular var, Gemlik susuz, başkanı İkna edelim de Nacaklı suyu getirsin” demişti. Nacaklı suyunu onun verdiği bilgilerle hem Gemlik gazetesinde ve hem de belediye meclisinde savununca, oraları çok iyi bilen zamanın Belediye Başkanı benimsedi, meclis karar verdi ve Nacaklı suyu o günkü şartlarda getirildi. Fikir üreticisi Nurettin Özeldir. Adalet Partisi iktidarda, Kasım Önadım, merhum Bursa milletvekili. Küçük Esnaf ve Sanatkârlar Derneği'nin yasa teklifi Kasım önadım tarafından hazırlanıp meclise sunuldu. Ve sonunda kabul edildi. 

Genç bir esnaf olan Nurettin Özel ve çorapçı Kemal bir grup olarak ilçemizde zorluklar ve yokluklar içinde Gemlik Küçük esnaf ve sanatkârlar Derneği'nin ve Kredi Kooperatifini kurdular.  Görülüyor ki aramızdan aniden ayrılıp ebediyete intikal eden Nurettin Özel’in kurulması için büyük emekler verdiği dernek ve kooperatif mensupları her geçen gün daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyor.  Onu kaybettik ama kurdukları dernekler yaşayacak. Şükranla anılacak bir eski Gemlikli daha aramızdan ayrıldı, huzur içinde yat ruhun şad olsun.

Emin amca da, sende nur içinde yat Nurettin amca.

Reyhan ÇORUM


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —