Cemal Kırgız


BURSA İNANILMAZ BİR KÜLTÜR KENTİDİ

Eğitimci, Şair ve Yazar Şaban Akbaba On Medya’da Konuştu


“BURSA İNANILMAZ BİR KÜLTÜR KENTİDİR”

Eğitimci, Şair ve Yazar Şaban Akbaba On Medya’da Konuştu:

“BURSA İNANILMAZ BİR KÜLTÜR KENTİDİR”

Türk edebiyatının en üretken şair ve yazarlarından olan eğitimci Şaban Akbaba, On Medya ekranlarında yayınlanan On ’da Son Nokta Programının konuğu oldu. Şiirleri ve öyküleri ulusal ve uluslararası yüzlerce dergi ve gazetede yayımlanan, 60 kitabın yazarı, ödüllü şair ve yazar Şaban Akbaba, şiir ve edebiyat dolu programda Bursa’nın kültürel tarihi ile ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Gazeteci Cemal Kırgız’ın hazırlayıp sunduğu programda, sürgünlerle geçen öğretmenlik yaşamından kesitler anlatan ve eğitimcilik yaşamı boyunca öğrencilerine verdiği müzikli eğitimi detaylandıran Şaban Akbaba, “Sanatın insan kişiliği üzerinde önemli etkisi var. Müzik de bunlardan birisi. Öğrencileri de motive ediyor. Bu bilimsel bir gerçektir, bunu uygulayarak, eğitim hayatım boyunca hem yurt dışında hem de yurt içinde, sürgün görevlerde bile olsam farkındalık yarattım” dedi.

Edebiyat hayatında, sanatın yanı sıra halk edebiyatının, ilahilerin, bağlamanın önemine de değinen Şaban Akbaba, çocuk edebiyatına yönelik verdiği 45’in üzerinde eser konusunda da bilgiler verdi. 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında çocuk edebiyatında uzun süren bir boşluk oluştuğunu anımsatan Şaban Akbaba, bu eksikliğin giderilmesi konusunda, önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Çocuk kitapları ve şiirleri yazmanın yanı sıra, Bursa’da açtığı çocuk edebiyatı atölyeleri ile çalışmalar gerçekleştirdiğini bildiren Akbaba, son 15 yılda bu atölyelerden yetişen 20’ye yakın genç edebiyatçının en az bir kitabının yayımlandığını vurguladı.

Eğitimci, Şair ve Yazar Şaban Akbaba, ,  “Divan Edebiyatı şairlerinden Şair Ahmet Paşa, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi, Tanzimat Devri yazarlarından Ahmet Vefik Paşa, Cumhuriyet Dönemi şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar gibi edebiyatın bütün alanlarında ürünler veren sanatçılar sayesinde Bursa’da zengin bir edebi birikim oluşmuş durumda” dedi. Bursa’nın kültürel tarihi konusunda da bugüne kadar az bilinen birçok konuda açıklamalarda bulunan Şaban Akbaba, “Bursa inanılmaz bir kültür kentidir. Günümüzde çağdaş olarak kabul edilebilecek ilk öykü 1600’lü yıllarda Vahdi tarafından yazılmış, ‘Ana Bacı’ isimli kısa öyküdür. Padişahlardan Orhan Hariç Yavuz Sultan Selim’e kadar olan bütün padişahlar şair, besteci ve yazardır. Orhan zamanında ilk kültürel festivaller Bursa’da düzenlenmiş, halk edebiyatı, halk ozanları, aşıklar atışmaları Bursa’da yapılmıştır. Şuara Tezkereleri isimli eser bir külliyat, Bursa Şiir antolojisidir. Bursa kültürüdür. Bursa’yı anlatan şiirler bulunmaktadır. İlk telif yasasını da Sultan Murat çıkarmıştır, o da iyi bir şair ve yazardır. ‘Ölmüşler Biyografisi’ diye bileceğimiz eserde de Bursa’da yaşayan 200’e yakın kişinin öz yaşam öyküleri anlatılır. Şehrengizler’de Bursa kültüründe önemli bir yer tutar. 48 Şehrengiz’in yani şehir övgüsünün 7’si Bursa’yı anlatır. 200- 300 adet Bursa’yı anlatan Divan Şiiri vardır. Bursa edebiyatı, şiiri, kültürü, sanatı bu tarihsel kültürden beslenir” diye konuştu.

Bursa’nın bu kültürden beslenmesinin günümüzde de iyi şair, yazar, edebiyatçılar yetişmesine neden olduğunu kaydeden Şaban Akbaba, çok sayıda Bursalı şair ve yazarın eserlerini de izleyicilere aktararak, bu şair ve yazarlara yönelik övgülerini dile getirdi. Kitaplarındaki şiirleriyle renklenen programda, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği, Başlangıçlar’ temalı Uluslararası Edebiyat Festivaline de değinen Şaban Akbaba, “Olağanüstü güzellikte bir edebiyat şöleni oldu. Özellikle çocuk edebiyatına önem verilmesini muhteşem buldum. Devamı da gelecektir, emeği geçenlerden Sevgili Şafak Baba ve Güney Özkılınç’a teşekkür ediyorum. Yine çocuk edebiyatına yönelik, çocuk edebiyat atölyeleri programı ile başarılı festival çalışması da yapan ödüllü şair ve yazarımız Tuba Aktaş Deli’yi de tebrik ediyorum. İnsanın insanlaşması bilimle, sanatla, edebiyatla olur. Özellikle çocuklarımız, kitap okursa, yabani duyguların yerine, sevgi, saygı, dostluk, barış gibi temel duygularla tanışır, bununla gelişir. Ben özellikle Bursa’da yetişen, şair, yazar ve çocuk edebiyatında ustalaşan isimlerle gurur duyuyorum. Bir çoğu edebiyat alanında ödüller getirdi. Güçlü kültürel bağlarla, bu devam edecektir” dedi.